Nature Line STL / Plato

MEBO Architecten

Als je voor de woning staat, zou je het niet zeggen. Maar deze woning werd gebouwd in de jaren ‘70. Van een klassieke woning met kamers onder het dak, werd deze omgetoverd tot een energiezuinige villa.

Hoe bent u in contact gekomen met L-Door?

Voor de verbouwing van onze eigen woning ging ik op zoek naar een firma die strakke gevelvlakken met ingewerkte garagepoorten kon plaatsen, liefst in ecologische houtproducten. Via hun stand op Batibouw en reclamefolders ben ik bij L-Door terecht gekomen.

Kan u een korte beschrijving geven van het concept van de woning?

Het gaat om de renovatie van een jaren ’70 villa met kamers onder dak tot een energiezuinige ééngezinswoning inclusief open kantoorruimte. De bestaande gevels werden opgetrokken tot voorbij de nieuwe dubbele dakhelling zodat er een compacte blok ontstond waarbinnen een functioneel en strak interieur de uitgangspunten waren. Voor het gevelmetselwerk koos ik bewust voor een donkere ruwe baksteen om het massieve karakter van de woning te accentueren. De combinatie met het houten gevelvlak maakt het geheel iets zachter, maar zorgt tegelijkertijd voor een strakke aaneenschakeling van voordeur, garagepoort en doorgang naar de tuin.

Aan welke vereisten moest de poort binnen dit project voldoen?

Het houten voorgevelvlak moest 3 gevelopeningen (voordeur, bestaande garage, tuinpoortje) op rij met elkaar verbinden. Aangezien de leefruimtes vooral gericht zijn naar de zuidelijk gerichte tuin, wou ik de voorgevel zo gesloten mogelijk houden. De voordeur is zichtbaar door het glazen vlak, maar de garagepoort en het tuinpoortje moesten er als het ware in kunnen “verdwijnen”.

Waarom koos u als architect voor L-Door?

Van bij het eerste gesprek gaf de vertegenwoordiger mij het gevoel dat de firma L-Door open stond voor nieuwe ideeën. Je voelt de fierheid over hun producten en de wil en het enthousiasme om samen met de architect tijd te investeren in voor hen “niet-standaard”oplossingen. Geen telefoontje of e-mail is te veel en bij vragen op de werf wordt ook meteen ingegrepen.

Hoe verliep de samenwerking in de verschillende fasen van het project?

De samenwerking verliep zeer vlot. Zowel tijdens de ontwerp-, als uitvoeringsfase was er een open communicatie tussen de L-Door-projectbegeleider, plaatsers, de ruwbouwaannemer en mezelf. Elk detail werd uitvoerig besproken met een perfecte plaatsing en prachtig resultaat tot gevolg.

Wat is uw gevoel over afwerking en eindresultaat?

Zeer mooi uitgewerkte details. Gebruik van zeer solide materialen. Een vlotte en nauwkeurige plaatsing met een prachtig eindresultaat.